Alerta! Tu ets el culpable quan atropelles un animal, sí o sí!

Dijous, set de la tarda i de nit perquè és hivern. Vas conduint tranquil·lament per la carretera i creuen cinc senglars: el pare, la mare i tres porcells de senglar. Has llegit en algun lloc que és millor continuar recte, no fer un cop de volant. Trepitges el fre al màxim i… ZAS! Adéu a la família de senglars i adéu al cotxe. Et trobes bé.

 

Ha saltat el coixí de seguretat i, encara que no et refacis de l’ensurt, per sort viatjaves sol, perquè el seient del copilot està destrossat.

 

Segons la reforma de la Llei de trànsit i seguretat viària, introduïda per la Llei 6/2014, “en els accidents de trànsit provocats per l’atropellament d’espècies cinegètiques a les vies públiques, el responsable dels danys a persones o béns és el conductor del vehicle, sense que es pugui reclamar pel valor dels animals que irrompin en l’escenari. No obstant això, serà responsable dels danys a persones o béns el titular de l’aprofitament cinegètic o, si no n’hi ha, el propietari del terreny, quan l’accident de trànsit sigui conseqüència directa d’una acció de caça col·lectiva d’una espècie de caça major duta a terme el mateix dia o que hagi finalitzat dotze hores abans. També podrà ser-ne responsable el titular de la via pública en la qual es produeixi l’accident com a conseqüència de no haver reparat la tanca de tancament dins del termini, si escau, o perquè no disposa de la senyalització específica d’animals lliures en trams amb una alta accidentalitat per la col·lisió d’aquests i els vehicles.”

Alerta! Un 94% dels conductors hem vist animals a la carretera. La meitat ens hem trobat en una situació de perill per culpa d’un animal i aproximadament un 6% de conductors ha tingut un accident, la qual cosa suposa més de 17.000 accidents a l’any que han causat morts i ferits greus, a més de danys materials.

A la pràctica, els conductors que tinguin un accident per aquesta causa, encara que no incompleixin cap norma de circulació, no rebran cap indemnització si en resulten ferits; en cas de mort, les famílies tampoc no en rebran cap. I, a més, també seran responsables davant dels ocupants del cotxe que resultin lesionats o morts. En qualsevol cas, tant per cobrir els danys propis del vehicle com per cobrir el conductor, et podem oferir solucions. No dubtis a demanar-nos-en informació.