Assegurances agràries versus canvi climàtic

Les onades de calor, les pedregades i els incendis forestals estan afectant les explotacions agropecuàries del nostre país. Els danys provoquen l’erosió del sòl i creen situacions denominades d’estrès hídric, fins i tot en zones de regadiu, on augmenta el consum d’aigua.

 

Efectes del canvi climàtic

El canvi climàtic, pel que sembla, avança més ràpid del que s’havia previst i genera un increment de les temperatures, fenòmens meteorològics extrems i una radicalització del clima. Les zones humides s’humitegen cada vegada més i les seques també s’assequen més.

Les previsions indiquen que la Terra continuarà el procés d’escalfament, cosa que provocarà més evaporació. També creixerà el nivell del mar. L’últim mig segle ha augmentat la temperatura dels oceans, que han incrementat la superfície a conseqüència del desglaç dels glaciars, les aigües dels quals desemboquen a zones marines.

Les temperatures elevades provoquen fortes pluges i tempestes. Combinades amb l’augment termomètric, s’intensifica l’evaporació i augmenta la sequera.

2015, possiblement, l’any més calorós de la història

 La primera meitat d’aquest any és la més càlida de tot el món des de que existeixen registres. La temperatura mitjana global de l’últim semestre és de 0,85 °C sobre la mitjana del segle XX. No obstant això, la temperatura de la superfície terrestre al món es troba 1,40 °C per sobre de la mitjana del segle passat.

Un estudi de les universitats Pablo de Olavide (Sevilla) i Complutense (Madrid) i de l’Institut de Geociències del CSIC sosté que l’estiu s’ha ampliat 21 dies en 35 anys pel canvi climàtic. O sigui, l’estiu s’ha allargat a Europa significativament des del 1970, amb un ritme mitjà de 6 dies per dècada.

 

Les assegurances agràries

 El camp sempre mira el cel, el canvi climàtic i l’escalfament del planeta. Per prevenir, el Ministeri d’Agricultura va donar el 2015 l’ajuda màxima que permet la Unió Europea en les assegurances que cobreixen els danys de catàstrofes, en assumir el 65% del cost de la pòlissa.

El pla del Ministeri va oferir el 2015 un increment entre el 7% i el 33% en les subvencions base “per als agricultors que prefereixin subscriure pòlisses que ofereixin més cobertures que les que indemnitzen per danys catastròfics”. A més, també va permetre el fraccionament en els pagaments de les pòlisses agrícoles superiors a 3.000 euros.

Som el teu expert en assegurances, no dubtis a consultar-nos: val més curar-se en salut.