Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis de l'ús i mesura del nostre lloc web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més información.

“Del bon veí surt el bon amic”

Veïns morosos? Una baixant trencada? Cada any es registren a Espanya gairebé 1 milió de sinistres en comunitats de veïns. Qui els repara, quant costen, com te’n pots protegir?

Passats per aigua

Saps que la majoria dels incidents comunitaris deriven de fuites d’aigua?

Has de saber que la Llei de propietat horitzontal regula les responsabilitats del constructor. Assumirà durant 10 anys els defectes d’estabilitat de l’edifici, durant 3 anys els defectes constructius i durant 1 any els d’acabat; pel que fa a la resta, totes les responsabilitats són dels propietaris.

Aquesta llei no obliga a contractar una assegurança de comunitats, tot i que algunes autonomies sí que ho exigeixen (Madrid o València).

Serà la Junta de Propietaris qui contracti l’assegurança multirisc de la comunitat. S’anomena així pel gran ventall de garanties que inclou: incendi, robatori, vandalisme, responsabilitat civil, ruptures, impactes, danys elèctrics i d’aigua, desembussos, plagues, treballadors infidels, morosos, danys estètics…

En la determinació del preu hi influeixen la mida i l’any de construcció de l’edifici, els elements de seguretat i les millores que s’han dut a terme.

No fiquis la pota

− Contractant una assegurança per menys capital perquè surti barat, només s’aconsegueix que no s’indemnitzi pel que costa el dany i els propietaris sempre n’hauran d’assumir la resta.

− Contractant cobertures que no siguin adequades pel tipus de comunitat, només s’aconsegueix estar sempre cabrejat, perquè el dany o l’avaria no estan coberts mai quan hi ha un problema.

− Contractant una assegurança “només” pel preu. Quan la responsabilitat de tot la tenen els propietaris i han de respondre amb el seu patrimoni.

I recorda! Si l’assegurança de la teva comunitat no arriba a cobrir l’import d’un sinistre, aquesta responsabilitat repercuteix de manera il·limitada en els copropietaris, que s’han de fer càrrec de la part proporcional de les indemnitzacions que corresponguin, tant per un sinistre en què un tercer ha tingut un accident o l’arranjament de les humitats que ha provocat la canonada general als habitatges veïns. No te la juguis.