I la teva, quan?

L’escriptor Giovanni Papini va dir a Henry Ford dalt de tot de l’Empire State: “Sembla mentida que els homes hagin estat capaços de construir tot això”. I Ford li va contestar: “Aquesta ciutat no l’han construïda els homes, sinó les assegurances”.

Davant la cara d’incredulitat de Papini, Ford va afegir…

“Sense les assegurances no tindríem gratacels, perquè cap home s’atreviria a treballar a aquestes altures, amb el risc de matar-se i deixar en la misèria la seva família. Sense assegurances cap empresari no invertiria els seus milions a construir un edifici com aquest, que una simple espurna pot reduir a cendres. Sense assegurança ningú no circularia per aquests carrers, sabent que en qualsevol moment pot tenir un accident. I això no només passa als Estats Units. És el món sencer el que descansa sobre la base de les assegurances. Sense les assegurances, tothom guardaria els diners sense invertir-los enlloc per por de perdre’ls, i la civilització s’hauria paralitzat gairebé en la barbàrie”.

Quan parlem de seguretat en una empresa, les nostres ments es dirigeixen als equips de protecció individual i, per descomptat, als sistemes de seguretat i protecció instal·lats en l’empresa. Tanmateix, tot i evitar i disminuir tots aquests riscos, la mala sort pot envair una empresa i enfonsar-la, malgrat que l’empresa tingui èxit. I davant d’aquesta situació, què podem fer? Una assegurança per a l’empresa és la solució davant de gairebé qualsevol contingència que es pugui produir.

Al principi es tracta d’unes assegurances complexes, però les volem resumir molt breument:

Assegurances patrimonials: afecten els actius materials i immaterials; els immobles i les instal·lacions fixes, el mobiliari, la maquinària i els equips electrònics, les matèries primeres i les existències i els vehicles de l’empresa.

Assegurances per a persones: afecten les persones, són els riscos empresarials amb relació a l’equip humà que forma l’empresa; com els convenis col·lectius, els accidents col·lectius, vida, assistència en viatge, segrest i extorsió, entre d’altres.

Assegurances de responsabilitat: és el risc al qual s’enfronta la teva empresa quan li puguin exigir el pagament d’una indemnització a causa dels danys o perjudicis que hagi ocasionat a un tercer o al medi ambient.

Assegurances de resultats: són les que afecten els resultats de gestió de la teva empresa, que deriven de la possible paralització de l’activitat per accident o sinistre greu i dels possibles impagaments de les vendes que es fan a crèdit.