03/08/2020

Per volar n’hi ha prou amb pedalar

La DGT diu que la bicicleta és un dels mitjans de transport més eficients, ja que millora la fluïdesa del trànsit i disminueix els nivells de contaminació. A més, és un transport divertit, econòmic, net i saludable.

I si amb això no n’hi ha prou, Susan Brownell Anthony, sufragista i feminista nord-americana, va dir que la bicicleta havia fet més per l’emancipació de les dones que qualsevol altra cosa al món. Scott Stoll va dir: “Una passejada amb bicicleta pel món comença amb només una pedalada”; un professor que va recórrer el món amb bicicleta i ens ho va explicar en el seu llibre Falling Uphill.

I abans de menjar-nos el món a pedalades et volem recordar els elements de seguretat que has de tenir en compte, a més de com i què cal revisar de la teva bicicleta:

  • L’ús de casc homologat és sempre recomanable; i és obligatori si es té menys de 16 anys, en tots els casos, i si se’n té més, ho és en vies interurbanes.
  • És molt important veure-hi i també ho és ser vist@; per això és obligatori portar un llum blanc davanter, un llum vermell posterior i un reflector vermell posterior. També és obligatori el timbre. A més, és recomanable portar una armilla reflectora quan calgui (de nit, en un túnel o en vies interurbanes).
  • Revisa l’estat de la teva bicicleta: la distància entre el selló i el manillar (hi hem d’arribar sense forçar, que l’altura del selló no superi la del manillar i que arribem amb els peus a terra), els frens (que frenin, el cable sempre ha d’estar tens, i hem de comprovar les sabates i les forquilles), els canvis i el quadre (hem de comprovar que estiguin en bon estat i que funcionin tots els components) i les rodes (hem de revisar la pressió i l’estat de les cobertes).

I una vegada ens hem convertit en ciclistes, cal recordar que estem conduint un vehicle, així que cal respectar totes les normes de circulació, senyalitzar correctament les maniobres i, per descomptat, no conduir sota els efectes de l’alcohol ni de substàncies estupefaents i no fer servir el mòbil o auriculars; altrament et podrien multar, però no et podrien treure mai punts del carnet de conduir, en cas que en tinguis.

I, finalment, una assegurança de bici que disposi de responsabilitat civil, assistència sanitària i robatori. Atropellar un vianant, tenir un accident amb la porta d’un cotxe que s’obre o trobar-te amb la cadena de la bici lligada a un arbre, són coses que passen…