Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis de l'ús i mesura del nostre lloc web per millorar els nostres serveis. Si continueu navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més información.

Si ets conductor de primera… respecta les bicicletes

“M’enorgulleix estar entre els usuaris de bicicleta, tant en les vies urbanes com en les interurbanes; tanmateix, no m’enorgulleix tant pensar que puc aparèixer, un dia qualsevol, a les notícies d’aquest diari o d’un altre com a víctima d’un accident per atropellament d’un automòbil, el conductor del qual, per diferents raons, tan diverses com la ment pugui imaginar, es va precipitar contra mi, i el que vingui a continuació pot anar des d’un gran ensurt fins a no poder explicar què ha passat.”

(José Luis Santos Cela, Diario de León)

A part dels diumenges, les bicis també serveixen per anar a la feina o anar de compres. Tanmateix, les ciutats i carreteres són plenes de perills per als ciclistes: cotxes, autobusos, motos, camions… i poden ser letals quan no es respecten les normes. La convivència amb els conductors no es redueix a més carrils bici. La solució es basa en el respecte.

Els més febles

Les normes de circulació dels ciclistes diuen que:

  • Els adults han de portar casc en vies interurbanes i els menors de 16 també a la ciutat.
  • No poden fer servir el telèfon mòbil ni portar auriculars.
  • Poden circular pels vorals d’autovies (no autopistes), excepte en cas que se senyalitzi el contrari.
  • A la ciutat, han de fer servir el carril bici i, si no hi ha, han d’anar per la calçada. No han de fer servir les voreres tret que s’indiqui expressament el contrari.

Totes les obligacions dels vehicles de motor es resumeixen en una de sola: els ciclistes tenen prioritat de pas perquè són més vulnerables.

Les bicicletes no estan obligades a contractar una assegurança, tot i que nosaltres sí que ho recomanem. Et protegeix dels danys que puguis causar o patir en un accident (inclouen despeses mèdiques). A més, et cobreix en cas de robatori, paga les reparacions de la bicicleta quan no són conseqüència del desgast habitual i et presta suport en la gestió de multes.